Greenkeepern har ordet

2014-09-09
Hösten är här!
Träden börjar gulna och släppa sina löv men än är det länge till vi stänger banan. Dels kvarstår det ett antal tävlingar och förhoppningsvis får vi en lika fin höst som ifjol.
Säsongen har på många sätt varit extrem. Starten i våras var extremt tidig, banan öppnade 14/3. Sommaren var extremt varm med temperaturer runt 30 grader i flera veckor. Augusti var extremt blöt. Vi fick faktiskt 30 % av normal årsnederbörd i augusti.
När de första frostnätterna nu kommer har gräset inte hunnit släppa ut allt vatten från cellerna. Det innebär att när det fryser så blir det sprött. Om man går på det bryts strået av och gräset dör. Skadorna kan ta hela våren att läka. Så tänk på att:
Det är absolut förbjudet att beträda frostiga greener!
Om några veckor kommer vi att börja invintringen av tee och greener. Det innebär att vi kommer att höja klipphöjden ge extra calsium och järn samt att djupsticklufta och eventuellt hjälpså greenerna.
Vi kommer att låna en kjedjegrävare och skall dränera ett flertal av de blöta områdena. Främst är det foregreener och svackor på fairway där vi också kommer att sätta ytvattenbrunnar så vatten snabbt skall dräneras bort. Ungefär 300 meter kommer det att bli och vi börjar 29/9.
Jag vill också passa på att tacka alla frivilliga, ingen nämnd och ingen glömd, som ställt upp och arbetat under hela året. Utan Er går det inte att hålla en så hög standard på banan som det har varit.
Hoppas att ni har möjlighet att hjälpa till även nästa år.

Svinga lugnt!
Greenkeeper’n